Zábava: pro listopad

Vtip:

  • Ženu která je už několik let v důchodu, ale přesto si potrpí na svůj mladistvý vzhled, zastaví na výletě autem dopravní policista:
    "Víte, co jste provedla? Překročila jste šedesátku!"
    Ona vystoupí z auta, sundá si brýle, přepudruje se, podívá se do zrcátka a pak se otočí na policistu: "Už je to lepší?"

         

Pranostika:
 

  • Všichni svatí dluhy platí.
    Den Všech svatých je poslední, který léto zahání.
    Když na Všech svatých mrazivo, bude zima teplivo; když déšť tu je, třeba za pecu vlézt.
    Kolem Všech svatých slunce uroní ještě malou slzu babího léta.

    Když o Všech svatých zima nemá moci, tak o svatém Martině o půlnoci.Je-li déšť na sv. Diviše, bude mokrá zima.
    Kdo se těší, že na Diviše zasel, ať se netěší na úrodu.

Citát

  • Život je jako karetní hra, v níž srdce není nikdy trumfem.

    Autor:Marcel Achard


     

Přísloví: Arabské

  • Na koňském hřbetě je ráj srdce.
  • Jediná věc, která nezůstane nikdy skryta, je láska. 

 

Co si dáme dobrého?????

 

  • Martinská husa na česneku

Na recept martinská husa na česneku potřebujeme tyto suroviny:


   • 4 kusy porcované husy 
   • 2 stroužky česneku 
   • 30 g tuku 
   • sůl 
   • mletý pepř 
   • zázvor 
   • 1 větší cibule 
   • 2 lžičky hladké mouky 

Recept martinská husa na česneku připravíme takto:Na recept studená houbová polévka potřebujeme tyto suroviny:

Porcované kousky husy osolíme, potřeme utřeným česnekem, ochutíme zázvorem a pepřem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme porce husy a po obou stranách prudce opečeme, pak podlijeme vodou a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku (pokud je ho mnoho, podlijeme trochou vody). Šťávu zaprášíme hladkou moukou, zalijeme přiměřeně vodou a krátce provaříme. Šťávu procedíme a přelijeme jí jednotlivé porce husy. Podáváme s bramborovými knedlíky a červeným zelím nebo s vařenými brambory a červenou řepou.
 

  • Slovenské houbové knedlíky

 

Na recept italský štrůdl potřebujeme tyto suroviny:

   • 300 g polohrubé mouky 
   • 300 g práškový cukr 
   • kypřící prášek 
   • na náplň: 2 tvarohy + balíček rozinek + kysaná smetana + cukr krystal 
   • na vrchní směs: 4 vejce + 5 dcl mléka + 100g rozpuštěného másla + vanilka 

Recept italský štrůdl připravíme takto:Na recept slovenské houbové knedlíky potřebujeme tyto suroviny:

  Mouku, cukr a kypřící prášek spolu smícháme a rozdělíme na polovinu. První polovinu směsi vysypeme na plech. Smícháme tvaroh, rozinky a cukr, vysypeme na první polovinu mouky a zalijeme kysanou smetanou. Vysypeme druhou část směsi. Vejce rozmícháme s vanilkou, rozehřátým máslem a mlékem a pomalu nalijeme na směs. Pečeme při 170°C asi 35 minut.
 

Zábava: pro říjen

Vtip:

  • "Pane! Váš pes pokousal moji tchýni."
    "To mě mrzí, chcete nějaké odškodnění?"
    "Ne, chci koupit toho psa."

Pranostika:
 

  • Je-li déšť na sv. Diviše, bude mokrá zima.
    Kdo se těší, že na Diviše zasel, ať se netěší na úrodu.

Citát

  • Milostnou strategii ovládá jen ten, kdo není zamilován.

    Autor: Cesare Pavese


     

Přísloví: Arabské

  • Cizí chyby máme na očích, svoje za zády. 

 

Co si dáme dobrého?????

 

  • Studená houbová polévka

Na recept studená houbová polévka potřebujeme tyto suroviny:

   • 250 g hub
   • 1 hrnek smetany
   • máslo
   • 1 lžíce mouky
   • 3 hrnky masového vývaru
   • sůl
   • pepř
   • petrželová nať 


Recept studená houbová polévka připravíme takto:

Z mouky a másla připravíme řídkou světlou jíšku a vymícháme ji se smetanou. Ve vývaru podusíme houby. Až budou hotové, vmícháme do nich bílou omáčku a dochutíme solí, pepřem a nadrobno nakrájenou petrželovou natí. Do podávání uchováme v chladu.

  • Slovenské houbové knedlíky

Na recept slovenské houbové knedlíky potřebujeme tyto suroviny:

   • 20 dkg hub
   • 8 dkg slaniny
   • 6 dkg sádla
   • 2 dkg cibule
   • 8 housek
   • 0,3 l mléka
   • 1 vejce
   • 1 žloutek
   • 6 dkg hrubé mouky
   • 2 dkg strouhanky
   • sůl
   • mletý pepř
   • kousek citrónové kůry
   • petrželka 


Recept slovenské houbové knedlíky připravíme takto:

V hluboké pánvi rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a nasekanou zelenou petržel, přidáme na kostičky nakrájené housky, osmahneme do křupava a necháme vychladnout. V mléce rozmícháme vejce a žloutek, osolíme, nalijeme na osmahnuté housky a necháme asi půl hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku, strouhanou citronovou kůru, pepř, na rozškvařené slanině (na kostičky nakrájené) podušené houby (také nakrájené na kostičky) a vše dobře promícháme.Z těsta tvoříme menší kulaté knedlíky, které vložíme do vroucí slané vody a pomalu vaříme (asi 10 minut). Slovenské houbové knedlíky podáváme s dušeným kyselým zelím, se špenátem nebo ke zvěřině.

 

Zábava: pro září

Vtip:

  • Advokát: "Takže datum početí vašeho dítěte bylo 8. srpna?"
    Svědkyně: "Ano."
    Advokát: "A můžete nám popsat, co jste v tu dobu dělala?"
    Svědkyně: "Eh?

Pranostika:
 

  • Jaké počasí Jiljí ukazuje, takové po celý měsíc dodržuje.
    Je-li střídavě na Jiljí, je střídavé podletí.
    Jiljí jasný - podzim krásný.
    O svatém Jiljí jdou jeleni k říji.
    Na den Jiljí hromy a blesky – čtyři týdny mokré stezky
    Prší-li na svatého Jiljí, budou otavy shnilý.Májová kapka platí nad dukát.

Citát

  • Mladí lidé chtějí být věrní, a nejsou; staří chtějí být nevěrní, a nemohou.

    Autor: Autor: Wilde Oscar


     

Přísloví: Anglické

  • Neházej všechno do jednoho pytle, nezdvihneš ho.

Co si dáme dobrého?????

  • Debrecínský guláš s rajčaty

Na recept debrecínský guláš s rajčaty potřebujeme tyto suroviny:

   • 750 g předního hovězího masa
   • 75 g rostlinného tuku
   • 125 g cibule
   • 10 g mleté papriky
   • 50 g hladké mouky
   • 50 g slaniny
   • 100 g jemných párků
   • 100 g rajčat
   • 5 dl vody
   • sůl
   • pepř

Recept debrecínský guláš s rajčaty připravíme takto:

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přisypeme papriku, zpěníme, vložíme na kostky nakrájené maso, osmahneme, osolíme, opepříme, zalijeme částí vody a dusíme pod poklicí dopoloměkka. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, promícháme a vaříme doměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvi částečně roztavíme, osmažíme na ní párky nakrájené na kolečka a rajčata nakrájená na kostičky, přidáme do guláše a krátce povaříme.16

  • Havajské tousty

    Na recept havajské tousty potřebujeme tyto suroviny:

       • šunka
       • plátkový sýr
       • ananasový kompot – kousky
       • kečup
       • česnek
       • bazalka
       • toustový chléb

    Recept havajské tousty připravíme takto:

Kečup promícháme s rozmačkaným česnekem a nasekanou bazalkou podle chuti. Plátky toustového chleba potřeme připravenou směsí, položíme na něj plátek šunky, pár kousků ananasu, sýr, přikryjeme druhým plátkem a zapečeme v toustovači.5

 

Zábava: pro květen

Vtip:

  • "Proč jsi se rozešla s manželem?"
    "Kvůli upřímnosti."
    "Jak to?"
    "Já mu řekla, kolik mužů jsem měla před ním a on zase kolik žen měl po mně."
    útočí i zezadu.

Pranostika:
 

  • Májová kapka platí nad dukát.
  • Déšť svaté Žofie švestky ubije.
    Svatá Žofie políčka často zalije.

Citát

  • Možná existují hezčí časy, ale ten současný je náš.

    Autor: Sartre Jean Paul.
     

Přísloví: Anglické

  • Bázlivé srdce nikdy nezíská krásnou dámu.

Co si dáme dobrého?????

  •  

    Malostranské kotlety

    Na recept malostranské kotlety potřebujeme tyto suroviny:

       • 750 g vepřové pečeně
       • 100 g šunky
       • 50 g slaniny
       • 150 g cibule
       • sůl
       • pepř
       • olej

    Recept malostranské kotlety připravíme takto:

    Nasekané kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na horkém oleji. Kotlety vyjmeme a ve výpeku orestujeme cibuli nakrájenou na kolečka, na nudličky krájenou šunku a slaninu. Touto směsí ozdobíme vepřovou kotletu a podáváme například s malými bramboráčky.

     

  •  

    Absolut Blue Moon

    Na recept absolut blue moon potřebujeme tyto suroviny:

       • 4 cl vodky
       • 4 cl Blue curacao
       • 4 cl ananasového džusu
       • 1 plátek ananasu
       • led

    Recept absolut blue moon připravíme takto:

Do šejkru postupně nalijeme vodku, curacao, ananasový džus a asi 1 minutu důkladně protřepáváme. Připravenou sklenici naplníme drobnými kostkami ledu, nalijeme nápoj ze šejkru a okraj sklenice ozdobíme ananasem.

 

 

Obrázek měsíce

  (parní)

 

Zábava pro Duben

Vtip:

  • U barvení vajíček oš*kal mě zajíček,
    po aktu se svalil na bok,
    řekl čau a zase za rok,
    hezké svátky, lásky více,
    ale pozor na zajíce.
    nemají-li náladu,
    útočí i zezadu.

        

Pranostika: na duben
 

  • Když duben laškuje, bývá mnoho sena a obilí.
  • Je -li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé.

Citát

  • Člověk je bohatý tím, co učinil pro druhé.

    Autor: Goethe Johann Wolfgang von

Přísloví: Anglické

  • Kdo nemá bohatých rodíčů, může mít bohaté srdce..

Co si dáme dobrého?????

  • Velikonoční kuře s nádivkou

    Na recept velikonoční kuře s nádivkou potřebujeme tyto suroviny:

       • 1 větší kuře
       • 200 g uzeného masa
       • 1 cibule
       • česnek
       • 4 vejce
       • mléko
       • 5 tvrdších rohlíků
       • pažitka
       • petrželka
       • mladé kopřivy
       • kousek slaniny + cibule do pekáče

 Velikonoční kuře s nádivkou připravíme takto:

Kuře vykostíme a naplníme nádivkou. Tu připravíme tak, že na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, vmícháme utřený česnek a nasekanou pažitku a petrželku. Rozšleháme vejce s mlékem, zalijeme jimi rohlíky nakrájené na kostičky. Pak přidáme ostatní přísady a ještě dochutíme (nádivka nesmí být tuhá, podle potřeby ji ředíme mlékem). Kuře naplníme, zašijeme, dáme do pekáče na plátky slaniny a cibuli a upečeme v troubě. Podáváme s brambory.

  • Velikonoční jidáš

 

Na recept velikonoční jidáš potřebujeme tyto suroviny:

   • 250 ml mléka
   • 30 g droždí
   • lžíce jemného krystalového cukru
   • 500 g hladké mouky
   • 120 g másla
   • 2 žloutky
   • 80 g medu
   • citrón
   • špetka soli 

Velikonoční jidáš připravíme takto:

Asi v 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžíce mouky a necháme vykynout. Změklý tuk vymícháme se žloutky a medem do pěny. Postupně přimícháme mouku, kvásek, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Zpracujeme těsto, které necháme vykynout asi 30 minut. Z těsta vykrajujeme kousky a formujeme z nich válečky, které zkroutíme do spirály. Naskládáme je na vymazaný plech a necháme je ještě chvíli vykynout. Koláčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut do zlatova. Ještě teplé jidáše potřeme medem.

 

Nemáte recept nebuo jste si nestihly napsat. Mrkněte do archivu zábavy. Tam to roz

 

Obrázek měsíce

Archiv zábavy 2014

Zábava pro Březen

Vtip:

  • Přijdou manželé do čínské restaurace a objednávají si u servírky jídlo.
    On: "Mohla byste nám něco doporučit?"
    Servírka: "Mame tadý kočičí tlapičký, psi jatylká, opičí ocaský, potkaná na česneků...
    Manželka se chytne rukou za čelo a vykřikne "Ježkovy oči!"
    Servírka: "Felmi doplá volba, felmi doplá volba."

        

Pranostika: na březen
 

  • Mrzne-li na svatou Gertrudu, jistě mrzne 40 dní.
  • V březnu prach co zlato a stříbro, ale sníh bývá pro osení jed.
  • Kolik mlh v březnu, tolik lijavců v roce.

Citát

  • Možná existují hezčí časy, ale ten současný je náš.

    Autor: Sartre Jean Paul

Murphyho zákony

  • Zrušíte-li havarijní pojistku z důvodu nedostatku peněz, zrušíte do týdne i své auto, které bylo zdrojem vaší obživy.

Přísloví: Anglické

  • Řekni mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi.

Co si dáme dobrého?????

  • Myslivecký králík na smetaně

    Na recept myslivecký králík na smetaně potřebujeme tyto suroviny:

       • 1 králík
       • 150 gramů uzeného bůčku
       • 1 sklenka smetany
       • 1 cibule
       • 2 lžíce rajského protlaku
       • 1 sklenka bílého vína
       • koření na divočinu
       • sůl
       • pepř
       • tuk

    Recept myslivecký králík na smetaně připravíme takto:

    Očištěného, opláchnutého a osušeného králíka rozdělíme na porce a osmažíme je na tuku. Porce králíka přendáme do hrnce, přidáme nakrájený uzený bůček a rajský protlak. Na zbylém tuku osmažíme nasekanou cibulku a přidáme k masu. Vše okořeníme kořením na divočinu, solí, pepřem a zalijeme vínem. Králíka pak dusíme přibližně hodinu. Králíka upravíme na míse, do omáčky vlijeme smetanu, krátce povaříme a nalijeme na maso.

  • Flambované jahody s vanilkovou zmrzlinou

    Na recept flambované jahody s vanilkovou zmrzlinou potřebujeme tyto suroviny:

       • 4 kiwi
       • 4 mandarinky
       • 150 g hroznového vína
       • 4 lžíce bílého vína
       • 2 lžíce medu
       • 1 malá cukrová homole
       • 1/4 litru rumu
       • 1/2 litru zmrzliny maracuja 

Recept flambované jahody s vanilkovou zmrzlinou připravíme takto:

Oloupáme kiwi a nakrájíme na plátky. Mandarinky oloupeme, vyloupneme měsíčky, zbývající šťávu vymačkáme. Hrozny rozpůlíme a zbavíme jader. Ovoce smícháme v misce s vínem a medem. Zmrzlinu přendáme hodinu před podáváním do ledničky, do mrazničky dáme namrazit 6 skleněných misek. Po 20 minutách rozkrájíme zmrzlinu na plátky, vložíme do mističek a postavíme do mrazícího boxu lednice. U stolu dáme ovoce do flambovací nádoby a zahřejeme nad plamenem. Homoli cukru postavíme na flambovací pánev. Flambujeme s rumem. Zmrzlinu podáváme s horkým ovocem.

 

Obrázek měsíce

(rychlovlak ve Špaňalsku)

Zábava pro Únor

Vtip:

  • "Pane doktore, čím víc užívám ty prášky, tím mi je hůř."
    "A jaké prášky užíváte, dědo?"
    "Nóó, ty nejlepší z reklamy. Persil a Ariel."

  

Pranostyka: na únor
 

  • Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.
  • Na svatého Valentýna zima sílit počíná.
    Svatý Valentýnek - jara tatínek.
    Na svatého Valentina zamrzne i kolo mlýnai.

Citát

  • Zapomínat se nemá. Minulost má svá práva. Je třeba se s ní vyrovnat a nikoli zapomenout.

         Autor: Gercen Alexandr Ivanovič.

Murphyho zákony

  • Murphyho optimistický zákon:
    Usmívej se! Zítra bude hůř ... a pozítří možná už ani nebude.

Přísloví: Gruzinská

  • Syn je to můj, ale rozum má svůj.

Co si dáme dobrého?????

  • Hovězí na víně s brusinkami

    Na recept hovězí na víně s brusinkami potřebujeme tyto suroviny:


       • 1 kg hovězí kližky
       • 3 velké cibule
       • 4–5 lžic oleje
       • 300 ml červeného vína
       • 300 ml hovězího vývaru
       • 2 lžíce hladké mouky
       • sůl
       • pepř
       • 3 vrchovaté lžíce zavařených brusinek

    Recept hovězí na víně s brusinkami připravíme takto:

    Maso nakrájíme na drobnější kostky, poprášíme moukou a osolíme a opepříme. Ve velkém silnostěnném kastrolu (který lze dát do trouby), rozehřejeme část oleje, nasypeme do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečeme do hněda. Pak maso vyndáme. Do kastrolu přilijeme zbytek oleje, nasypeme na plátky nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak vrátíme zpět maso, přilijeme víno a vývar, promícháme, osolíme a opepříme, přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby (180-200°C). Po deseti minutách stáhneme teplotu o dvacet stupňů a maso zvolna dusíme do měkka (asi 1,5 hodiny). Podle potřeby podlijeme horkou vodou nebo vínem. Nakonec přidáme do omáčky brusinky, promícháme a krátce prohřejeme. Podáváme s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky.
     

  • Hermelín v listovém těstu

    Na recept hermelín v listovém těstu potřebujeme tyto suroviny:

       • 4 hermelíny
       • 500 g listového těsta
       • 1 žloutek
       • 4 lžíce brusinek

    Recept hermelín v listovém těstu připravíme takto:

    Hermelín podélně rozřízneme a do kapsy dáme lžíci brusinek. Listové těsto rozválíme, rozdělíme na 4 části, do každé zabalíme 1 hermelín, potřeme žloutkem a pečeme 40 minut při 180°C.

Obrázek měsíce

 (Lužná u Rakovníka)

 

Zábava pro leden

Vtip:

  • Sedí takhle chlap v hospodě předposlední cenové a objedná si guláš a k tomu rohlík. Sní ho a objedná si další. A pak ještě jednou repete. Pak asi hodinku kecá s kamarádama a když odchází, praví směrem k pinglovi:
    "Tak měl jsem guláš s rohlíkem, guláš s rohlíkem, guláš s rohlíkem."
    "Patnáct pade, a nejsem hluchej!"

        

Pranostyka: na leden
 

  • Leden jasný, roček krásný.
  • Na Tři krále o krok dále.
    Na Tři krále mrzne stále.
    Je-li na Tři krále větrno, zamíchá se planetami a bude úrodno.
    Na Tři krále mnoho hvězd - urodí se hodně brambor.
    Tři králové mosty staví, nebo je boří.
    Třpytí-li se hvězdy tu noc před Třemi králi, rodí se hojně bílí beránci.

Citát

  • Musíme přečíst hodně knih, abychom zjistili, o čem je život, a musíme hodně zažít, abychom přišli na to, že buď špatně žijeme, nebo jsme četli špatné knihy.Život je silnější než smrt, naděje je silnější než zoufalství.

         Autor:Zdeňka Ortová

Murphyho zákony

  • Čím jsi dál od veřejných WC, tím je větší pravděpodobnost, že tvé dítě bude chtít na záchod.

Přísloví: Gruzinská

  • Bohatému netřeba rozumu.

Co si dáme dobrého?????

  • Barevný vepřový guláš

    Na recept barevný vepřový guláš potřebujeme tyto suroviny:

       • 750 g libového vepřového masa
       • 4 velké cibule
       • 4 papriky různých barev
       • 4 rajčata
       • několik stroužků česneku
       • sůl
       • mletá paprika
       • pepř
       • instantní jíška
       • olej

    Recept barevný vepřový guláš připravíme takto:

    Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, česnek nakrájíme na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme asi 3 lžice jíšky a všechnu zeleninu a dodusíme doměkka. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Barevný vepřový guláš podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.
     

  • Banánová zmrzlina

    Na recept banánová zmrzlina potřebujeme tyto suroviny:

       • 30 dkg banánů
       • šťáva z jednoho citrónu
       • 11 dkg krystalového cukru
       • půl lžičky vanilkového cukru
       • 150 ml smetany

    Recept banánová zmrzlina připravíme takto:

    Banány rozmixujeme a smícháme s ostatními přísadami, vlijeme do výrobníku zmrzliny a necháme zmrznout.

Obrázek měsíce

 (Stochov)