Vtip:

  • Starostlivý otec se ptá své dcery, jestli si je jistá, že to s ní její přítel myslí vážně. Dcera odpovídá:
    "Myslím, že jo, tati. Zrovna včera se ptal, kolik vyděláváš, jaká jídla maminka vaří a jestli se s vámi dá vydržet."

        

Pranostika:
 

  • Suchý leden, mokrý červen.
  • Lednová zima i na peci je znát.

Citát

  • Život je silnější než smrt, naděje je silnější než zoufalství.

    Autor: George Bernard Shaw


     

Přísloví: Arabské

  • Nenávidíme mnoho lidí jen proto, že jsme příliš pohodlní hledat možnost, jak je milovat.

 

Co si dáme dobrého?????

 

  • Biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy

Na recept biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy potřebujeme tyto suroviny:

   • 800 g pravé svíčkové
   • 800 g sterilovaných červených fazolek
   • 150 g cibule
   • 3 stroužky česneku
   • 1 větší celer
   • 100 g loupaných sterilovaných rajčat
   • 3 chilli papričky
   • 100 g kečupu
   • 1 dcl olivového oleje
   • sůl
   • pepř
   • steakové koření
   • snítek rozmarýnu

Recept biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy připravíme takto:

 

Svíčkovou rozkrájíme na čtyři dvěstěgramové bifteky, vetřeme koření, potřeme olivovým olejem a dáme na rozpálenou pánev. Nejprve zprudka opečeme ze všech stran a pak dopékáme na potřebný stupeň propečení. Omáčku připravíme tak, že na trošce oleje zesklovatíme najemno nasekanou cibuli, pak přidáme nadrobno nasekaný česnek a krátce orestujeme. Dále vložíme scezené fazolky, přidáme kečup, chilli papričky a sterilovaná rajčata nakrájená na menší kousky a omáčku vydusíme na hustou konzistenci. Celerové chipsy připravíme tak, že celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do fritézy a smažíme do světle hnědé barvy. Po vyjmutí poklademe chipsy snítkami rozmarýnu a přikryjeme na minutku pokličkou (vůně rozmarýnu se vstřebá do chipsů). Při podávání na talíř nalijeme omáčku(nesmí se moc roztékat), na ní položíme biftek, na ten poklademe pár celerových chipsů a doplníme kouskem rozmarýnu na ozdobu. Zbytek chipsů jen tak pohodíme po okraji talíře.

  • Babiččina cibulačka

Na recept babiččina cibulačka potřebujeme tyto suroviny:

   • 5 cibulí
   • hrst rýže
   • masový vývar

Recept babiččina cibulačka připravíme takto:

 

Cibuli nakrájíme na tenčí kolečka, přidáme hrst rýže, zalijeme vývarem a vaříme, dokud rýže s cibulí nezměknou. Podle potřeby dochutíme solí.

  • Námořnický grog

Na recept námořnický grog potřebujeme tyto suroviny:


   • 200 ml vody
   • kousek celé skořice
   • 2 hřebíčky
   • 1 lžička citronové šťávy
   • 50 ml rumu
   • cukr

Recept námořnický grog připravíme takto:

 

Vodu svaříme s kouskem skořice, hřebíčky a citronovou šťávou. Přecedíme ji do nahřáté sklenice a doplníme rumem.