Vtip:
-
Starostlivý otec se ptá své dcery, jestli si je jistá, že to s ní její přítel myslí vážně. Dcera odpovídá:
"Myslím, že jo, tati. Zrovna včera se ptal, kolik vyděláváš, jaká jídla maminka vaří a jestli se s vámi dá vydržet."
Pranostika:
- Suchý leden, mokrý červen.
- Lednová zima i na peci je znát.
Citát
- Život je silnější než smrt, naděje je silnější než zoufalství.
Autor: George Bernard Shaw
Přísloví: Arabské
- Nenávidíme mnoho lidí jen proto, že jsme příliš pohodlní hledat možnost, jak je milovat.
Co si dáme dobrého?????
-
Biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy
Na recept biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy potřebujeme tyto suroviny:
• 800 g pravé svíčkové
• 800 g sterilovaných červených fazolek
• 150 g cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 větší celer
• 100 g loupaných sterilovaných rajčat
• 3 chilli papričky
• 100 g kečupu
• 1 dcl olivového oleje
• sůl
• pepř
• steakové koření
• snítek rozmarýnu
Recept biftek na červených fazolkách s ďábelskou omáčkou a celerovými chipsy připravíme takto:
Svíčkovou rozkrájíme na čtyři dvěstěgramové bifteky, vetřeme koření, potřeme olivovým olejem a dáme na rozpálenou pánev. Nejprve zprudka opečeme ze všech stran a pak dopékáme na potřebný stupeň propečení. Omáčku připravíme tak, že na trošce oleje zesklovatíme najemno nasekanou cibuli, pak přidáme nadrobno nasekaný česnek a krátce orestujeme. Dále vložíme scezené fazolky, přidáme kečup, chilli papričky a sterilovaná rajčata nakrájená na menší kousky a omáčku vydusíme na hustou konzistenci. Celerové chipsy připravíme tak, že celer oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do fritézy a smažíme do světle hnědé barvy. Po vyjmutí poklademe chipsy snítkami rozmarýnu a přikryjeme na minutku pokličkou (vůně rozmarýnu se vstřebá do chipsů). Při podávání na talíř nalijeme omáčku(nesmí se moc roztékat), na ní položíme biftek, na ten poklademe pár celerových chipsů a doplníme kouskem rozmarýnu na ozdobu. Zbytek chipsů jen tak pohodíme po okraji talíře.
-
Babiččina cibulačka
Na recept babiččina cibulačka potřebujeme tyto suroviny:
• 5 cibulí
• hrst rýže
• masový vývar
Recept babiččina cibulačka připravíme takto:
Cibuli nakrájíme na tenčí kolečka, přidáme hrst rýže, zalijeme vývarem a vaříme, dokud rýže s cibulí nezměknou. Podle potřeby dochutíme solí.
-
Námořnický grog
Na recept námořnický grog potřebujeme tyto suroviny:
• 200 ml vody
• kousek celé skořice
• 2 hřebíčky
• 1 lžička citronové šťávy
• 50 ml rumu
• cukr
Recept námořnický grog připravíme takto:
Vodu svaříme s kouskem skořice, hřebíčky a citronovou šťávou. Přecedíme ji do nahřáté sklenice a doplníme rumem.